Ogólnopolska Konferencja Medycyna Żywienia - Food Medicine Conference

19 maja SKN Medycyny Stylu Życia oraz IFMSA Poland - Oddział Warszawa wraz z sekcją English Division zorganizowały III edycję Konferencji Medycyna Żywienia/Food Medicine Conference - pierwszej tego typu konferencji na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym w całości poświęconej jednej z gałęzi medycyny stylu życia: medycynie żywienia (‘food medicine’).

Głównym celem Konferencji było poszerzenie wiedzy studentów wydziałów lekarskich i innych nauk medycznych na temat prawidłowych nawyków żywieniowych, dietoterapii oraz profilaktyki za pomocą diety.

Konferencja rozpoczęła się od sesji wykładów eksperckich. Pierwszy z nich dot. Diety Dr. Deana Ornisha wygłosił dr Damian Parol. Kolejny, wygłoszony przez mgr Hanna Stolińską-Fiedorowicz poświęcony był osteoporoza oraz zażywaniu suplementów: wapnia i witamina D. O "baby-led weaning",czyli rozszerzanie diety w rękach dziecka mówiła mgr inż. Małgorzata Jackowska. Mgr Urszula Somow opowiedziała zebranym o edukacji kulinarnej i o tym, dlaczego warto uczyć się gotować oraz uczyć gotować innych. Ostatni wykład wygłosi Paweł Koczkodaj, który swoje wystąpienie "Take action and maintain a healthy body weight! About overweight and obesity in the context of primary care prevention" poświęcił prewencji otyłości.

W drugiej części odbyła się sesja doniesień naukowych Evidence-Based Lifestyle Medicine przygotowana przez członków SKN Medycyny Stylu Życia WUM, które dotyczyły:
-    Incorporating Lifestyle Medicine in the Everyday Healthcare Model - an overview (Zuzanna Krępa, Katarzyna Gugała, Alicja Baska)
-    Culinary medicine: a fancy novelty or future of medical education? (Alicja Baska)  
-    Anti-Dieting Approach: Intuitive Eating (Aleksandra Małachowska)
-    Greens-based mind (Piotr Długołęcki)
-    Vegetarian & vegan diets and multiple health outcomes (Aleksandra Hyży)
-    Can blood donations be a helpful tool in a battle against civilisation diseases? (Zuzanna Osica)
-    Positive psychology (Maria Sakwarelidze)

Według raportów WHO za wystąpienie ponad 2/3 przypadków wszystkich chorób odpowiadają błędy żywieniowe i inne elementy stylu życia, liczne analizy czynników ryzyka przedwczesnej śmierci i inwalidztwa stawiają dietę na pierwszym miejscu, zaś ponad 60% dorosłej populacji Polski ma hipercholesterolemię, a połowa jest otyła. Zaś według specjalistów 4 proste kroki związane z modyfikacją stylu życia (zmiana nawyków żywieniowych, redukcja masy ciała, zalecana ilość aktywności fizycznej i rzucenie palenia) mogłyby zapobiec ponad 90% przypadków cukrzycy, 80% zawałów, 50% udarów. Z dużą skutecznością stosowane są już terapie wykorzystujące modyfikacje żywieniowe jako podstawę działania terapeutycznego, m.in.: Complete Health Improvement Program (CHIP Health) czy program intensywnej terapii żywieniowej doktora Ornisha (Ornish’s Program For Reversing Heart Disease) w niedokrwiennej chorobie serca, miażdżycy, hipercholesterolemii, nadciśnieniu, cukrzycy typu 2 wdrożony do systemu opieki zdrowotnej USA decyzją Kongresu z 2010 r.

 

Magdalena Wilk
Biuro Informacji i Promocji

Fot. Michał Teperek
Dział Fotomedyczny WUM